Unirea Principatelor Române sărbătorită în Parohia Prozanic

La 24 ianuarie 2016 aniversăm 157 de ani de la Unirea Principatelor Române (1859), moment istoric înfăptuit la Bucureşti într-o clădire a Bisericii, situată pe Dealul Mitropoliei, pe locul unde se află acum Palatul Patriarhiei. Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită duminică, 24 ianuarie 2016, şi în parohia Sfântul Gheorghe – Prozanic din cadrul Protopopiatului Olteniţa. Astfel începând cu orele 10:00 s-a oficiat slujba Te Deum-ului de către preacucernicul Preot Niță Stefan-Cătălin, paroh al Parohiei „Sfântul Gheorghe”-Prozanic, în prezenţa credincioşilor, ca mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru împlinirea acestui act măreț din istoria poporului român la înfăptuirea căruia Biserica Ortodoxă Română a avut o contribuție importantă.

După Te Deum, preacucernicul Preot Niță Stefan-Cătălin a săvârșit o slujbă de pomenire pentru făuritorii Unirii, în frunte cu Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, Mitropolitul Nifon al Țării Românești și Mitropolitul Sofronie Miclescu al Moldovei.

În cuvântul de învățătură rostit de către preacucernicul Preot Niță Stefan-Cătălin despre Unirea Principatelor Române de la 24 ianuarie 1859, s-a arătat că actul istoric din urmă cu 157 de ani a fost înfăptuit cu contribuția oferită de Biserica Ortodoxă Română pe parcursul mai multor secole.

Ierarhii Bisericii Ortodoxe au avut un rol hotărâtor chiar în realizarea actului unirii, astfel că la Bucureşti, Mitropolitul Nifon, după ce Alexandru Ioan Cuza a fost ales în 05 ianuarie 1859 domn al Moldovei, aici în 24 ianuarie 1859, după Slujba de Te-Deum, i-a pus pe toţi deputaţii să jure pe Evanghelie şi pe Sfânta Cruce în faţa Icoanei Preasfintei Treimi că la Adunarea din după-amiaza aceleiaşi zile îl vor vota pe Alexandru Ioan Cuza. Şi aşa se explică faptul că aici la Bucureşti Alexandru Ioan Cuza a fost ales cu unanimitate de voturi.

A consemnat Preacucernicul Preot Niță Stefan-Cătălin-Paroh al Parohiei „Sfântul Gheorghe”-Prozanic.
0%
încărcat
Se încarcă
Identificat Control
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat Control
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...