Adresa: comuna Vasilaţi, judeţul Călăraşi
Preot paroh: Ștefan-Cătălin NIȚĂ
ISTORICUL COMUNITĂȚII
Biserica este construită în centrul satului Prozanic, comuna Vasilaţi, pe DJ 301 la 28 km de Bucureşti şi la 6 km de oraşul cel mai apropiat, Budeşti.
Satul Prozanic nu este aşa nou cum se crede, deoarece el este menţionat în Catagrafia Eparhiei Ungrovlahiei din anul 1810, ca un cătun cu 12 case în care locuiau 89 de suflete. Sătenii aveau statutul de clăcaşi pe moşia Mitropoliei.
ISTORICUL PAROHIEI
Biserica satului cu hramul Adormirea Maicii Domnului era veche, construită din lemn de săteni în secolul al XVIII-lea. La biserică slujea preotul Hristea sin popa Ioan în vârstă de 45 de ani, preoţit de Preasfinţitul Mitropolit Dositeu, pe 2 februarie 1794 pe satul Prosanichiu[N. Popescu, Catagrafia, p. 79.].
ISTORICUL BISERICII
În 1936, Gheorghe Boerescu împreună cu toţi locuitorii satului iau iniţiativa ridicării unei noi biserici în centrul satului Prozanic, punându-se temelia şi continuând lucrările până în anul 1942 când biserica a fost ridicată la roşu. În 1942, transferat de la Parohia Broşteanca, judeţul Teleorman, ca preot, Dumitru Constantinescu a continuat munca la noua sa biserică: tencuieli în interior şi exterior, uşi, ferestre, tâmplărie, mobilierul necesar serviciului divin.
La 27 decembrie 1942 s-a făcut sfinţirea mică pentru săvârşirea Sfintei Liturghii.
PISANIA Bisericii: „Biserica Sf. M. Mucenic Gheorghe, Prozanic, Vasilaţi. Această biserică s-a ridicat între anii 1954-1957, s-a făcut pictura şi a fost sfinţită în ziua de 16 iunie 1957 de către Preasfinţitul Părinte Patriarh Justinian. După cutremurul din 04 martie 1977 având foarte mari avarii, a fost renovată complet. În vara anului 1978 cu contribuţia integrală a credincioşilor prin osârdia preotului Constantinescu Dumitru. Lucrările fiind executate sub conducerea subinginerului Nae Ştefan, diriginte şi şef şantier. În anul 1980 a fost pictată din nou de către pictorul Nicolae Samoilă, tot din contribuţia credincioşilor”.
ARHITECTURA
Biserica este făcută din cărămidă, în formă de cruce, cu pridvor închis de formă dreptunghiulară cu lungimea de 2 m şi lăţimea de 3 m. Naosul şi pronaosul au de asemenea formă dreptunghiulară, iar altarul este de formă semicirculară.
Sfântul locaș este acoperit cu tablă. Naosul şi pronaosul au următoarele dimensiuni: lungimea de 29 m, lăţimea de 9 m şi înălţimea la turlă de 20 m. Între altar şi naos este catapeteasma de lemn cu icoane aplicate, care au pe fond foiţă de aur. Sfânta Biserică are trei turle octogonale, învelite în tablă zincată, două turle mici fiind aşezate pe pronaos, iar turla mare deasupra naosului. Absidele au o formă semicirculară atât la interior, cât şi la exterior.
În toamna anului 1981 octombrie 18, i s-a făcut sfinţirea de către Preasfinţitul Roman, delegat al Preafericitului Părinte Patriarh Justin, preot paroh fiind în acest timp Dumitru Constantinescu.
PICTURA
În 1945 s-a pornit la realizarea picturii, având ca pictor pe Constantin Năchescu din Bucureşti. Patriarhul Iustinian a aprobat sfinţirea la 16 iunie 1957 de către P.S. Episcop dr. Antim Nica - Vicar patriarhal.
Între anii 2000-2003 a fost restaurată pictura şi s-au făcut reparaţii exterioare din iniţiativa consiliului parohial şi a preotului Manea Adrian. Aceste lucrări s-au făcut din donaţia credincioşilor. Pictura a fost făcută de pictorul Bonea Marin şi Popa Dumitru din Vărăşti-Giurgiu.
La intrarea în biserică, pe partea exterioară, găsim picturi cu scene biblice, iar, în partea de sus, biserica este înconjurată de medalioane pictate cu sfinţi.
ANEXE
Clopotniţa, înaltă de 7 m, se află în curtea bisericii şi este construită din zid, acoperită cu tablă ondulată. În anul 1992 s-a construit casa parohială prin strădania preotului Adrian Manea şi a consiliului parohial, epitrop fiind Costică Văduva.
PREOȚII
PREOȚII slujitori, de la înființare până în prezent, în ordine cronologică: Preot Dumitru Constantinescu (1942-1992), Preot Manea Adrian (1992-2013). În prezent slujește pc preot Ștefan-Cătălin Niță.
ACTIVITĂȚI
Parohia are grup de Cateheză în cadrul programului Hristos împărtășit copiilor. Organizează concursul ,,Bursa părintelui Dumitru Constantinescu’’ în ziua de 26 octombrie. Organizeză și Concursul ,,Să ne amintim de Eminescu’’, precum și serbări în preajma sărbătorilor de Crăciun și Paște.