Cateheză demonstrativă susținută de părintele Niță Ștefan – Cătălin în parohia Prozanic

Protopopiatul Oltenița a rânduit ca la data de 18 august să se susțină cateheza demonstrativă în parohia cu hramul „Sfântul Gheorghe” – Prozanic, din localitatea Vasilați.

Preotul paroh Niță Ștefan – Cătălin ne-a vorbit despre „Bolile spirituale și terapeutica lor”.

Pentru a realiza o legătura firească între cateheza anterioară și cateheza demonstrativă, părintele paroh a preferat să le vorbescă la început celor 27 de copii care fac parte din grupul catehetic al acestei parohii despre „Bolile trupești și mijlocele de vindecare a acestora”.

Plecând de la aceste exemple poate mai ușor de identificat de către copii, părintele Niță Ștefan – Cătălin ne-a vorbit apoi despre dihotomia ființei umane, insistând asupra existenței sufletului, a bolilor de care poate fi afectat acesta, dar și asupra mijloacelor de vindecare a acestora.

Pentru a crea o expunere cât mai obiectivă și coerentă, părintele paroh a apelat la Scrierile Sfinților Părinți, cu precădere la Sfântul Evagrie Ponticul, care a identificat opt păcate ale sufletului, respectiv lăcomia pântecelui, desfrânarea, iubirea de arginți, întristarea, mânia, slava deșartă, mândria, lâncezeala.

Copiii au aflat astfel că există o strânsă legătură între păcat, boală trupească și boală sufletească, au aflat că aproape orice boală trupească sau sufletească își are medicamentul ei, depinde de voință și de „medic”, o boală trupească poate să atragă o altă boală trupească, de asemeni o boală sufletească poate să atragă alte boli sufletești, conform Sfântului Grigorie de Nyssa.

Ca materiale didactice au fost folosite următoarele:laptop,videoproiector, ecran de proiecție, Sfânta Scriptură, cărți de povestioare duhovnicești, fișe de lucru.

În incheierea catehezei demonstrative, copiii au primit iconițe și dulciuri, apoi au fost invitați la următoarea cateheză, unde după prezentarea temei catehetice va avea loc și o expoziție de trenulețe. Copiii au fost încântați și au răspuns afirmativ invitației părintelui.

Au participat preacucernicii preoți Nan Marinică, Ciobanu Daniel, Palcău Gheorghe, Matei Florin, Dociu Constantin – Ionuț și Zărnoeanu Dumitru.

A consemnat părintele Zărnoeanu Dumitru – responsabil cu catehizarea tineretului în Protopopiatul Oltenița.
0%
încărcat
Se încarcă
Identificat Control
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat Control
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...