Grupul Psaltic TRONOS al CATEDRALEI PATRIARHALE prezent la slujba de pomenire a DOAMNEI PREOTESE ELENA, și la evenimentul cultural – artistic prilejuit de LANSAREA FUNDAȚIEI „PREOTEASA ELENA” A PAROHIEI SFÂNTUL GHEORGHE PROZANIC

Duminică, 04 noiembrie 2018, ziua în care a avut loc slujba de pomenire a doamnei preotese a parohiei Sfântul Gheorghe – Prozanic, profesor NIȚĂ Elena, la împlinirea unui an de la adormirea sa, și evenimentul cultural – artistic prilejuit de lansarea „Fundației Preoteasa Elena a Parohiei Sfântul Gheorghe – Prozanic, din comuna Vasilați, județul Călărași“; o parte a grupului Tronos al Catedralei Patriarhale condus cu multă măiestrie de Părintele Arhidiacon protopsalt Mihail Bucă, a susținut în Biserica Parohială „Sfântul Gheorghe“ – Prozanic, un concert de cântări bizantine și patriotice, intitulat ,,Cântări bizantine și patriotice în anul Centenarului Marii Uniri”.


***

Grupul psaltic Tronos a fost înfiinţat în anul 1997 la iniţiativa părintelui Arhidiacon Mihail Bucă, protopsaltul Catedralei Patriarhale din Bucureşti, şi este format, în special, din tineri teologi pasionaţi de muzica psaltică de tradiţie bizantină. Numele de „Tronos” a fost dat grupului de către Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, în anul 2007.

Astfel, Corul Tronos s-a format la strana Catedralei Patriarhale, în jurul părintelui protopsalt Mihail Bucă. Sfintele slujbe, participările la diverse evenimente bisericeşti, concertele, repetiţiile numeroase, imprimările audio au fost prilejuri pentru membrii grupului să descopere şi să aprofundeze tot mai mult cântarea psaltică – muzica de tradiţie a Bisericii Ortodoxe. Toate aceste eforturi au condus deja la o emulaţie în rândul altor tineri şi grupuri de muzică psaltică din ţară. De aceea, se poate spune că, prin activitatea sa diversă, Grupul psaltic Tronos a avut o contribuţie însemnată la perpetuarea tradiţiei muzicale bisericeşti româneşti.

Pentru membrii corului Tronos, atenţia pentru acurateţea interpretării partiturilor este dublată de dragostea şi respectul pe care cu toţii le au faţă de mesajul textului liturgic, arătând astfel că melodia slujeşte cuvântului şi rugăciunii.

Mai ales în ultimii şapte ani, Grupul de psalţi al Catedralei Patriarhale a susţinut numeroase concerte de muzică bizantină în ţară şi în străinătate şi a imprimat mai multe compact-discuri, ajungând astfel cunoscut în ţară, cât şi în afara ei.

Grupul psaltic TRONOS a primit Ordinul Sanctus Stephanus Magnus din partea Preafericitului Părinte Patriarh Daniel în anul 2013, luna decembrie, pentru întreaga activitate desfășurată de-a lungul timpului.


A consemnat Preacucernicul Preot Niță Stefan-Cătălin-Paroh al Parohiei „Sfântul Gheorghe”-Prozanic


0%
încărcat
Se încarcă
Identificat Control
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat Control
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...