“CUVÂNTUL TAINIC” – EMINESCU SĂRBĂTORIT ÎN PAROHIA PROZANIC

“CuvÂntul tainic” - Eminescu sărbătorit în parohia Prozanic

 

Parohia Sfântul Mare Mucenic Gheorghe – Prozanic din cadrul Protopopiatului Olteniţa a adus, duminică 12 ianuarie 2020, cu prilejul  Zilei Culturii Naţionale şi împlinirea a 170 de ani de la naşterea marelui poet naţional Mihai Eminescu (15 ianuarie 2020), un omagiu poetului printr-o activitate cu caracter  cultural – educativ  intitulată  “Să ne amintim de Eminescu”.

      Credincioșii participanți la Sfânta Liturghie, s-au bucurat de un program de poezii și cântece, din creația lirică a marelui poet Mihai Eminescu.

 

Mihai  Eminescu  în  11  citate  memorabile:

 

1.      Mihai Eminescu împreună cu Ioan Slavici au fost printre primii intelectuali români care au lansat și susținut ideea construirii unei catedrale naționale.

2.      Mihai Eminescu a fost și rămâne modelul românului dornic de cunoaștere universală și în același timp un fidel păstrător al identității sale naționale.

3.      A recunoscut și apreciat constant rolul Bisericii în dezvoltarea culturii și a limbii române ca veșmânt viu al învățăturilor de credință și al cultului liturgic.

4.      Eminescu ne cheamă azi să iubim limba română, să o cunoaștem temeinic și să o cultivăm cu iubire și respect, ea fiind Patria spirituală a identității și demnității noastre naționale.

5.      Mihai Eminescu ne îndeamnă azi să iubim frumusețile pământului românesc, să le păstrăm, să le apărăm de distrugeri și să le cultivăm pentru ca din frumusețile naturii să primim inspirație pentru a cultiva și frumusețile sufletului.

6.      Eminescu a avut și cultivat o admirație deosebită față de istoria poporului român.

7.      Mihai Eminescu era un critic aspru al nedreptăților sociale.

8.      Iubit și prețuit de oamenii Bisericii de la vârsta fragedă a copilăriei și până la sfârșitul vieții, Eminescu a fost la rândul său un iubitor și apărător al Bisericii.

9.      Eminescu ne îndeamnă să fim patrioți români autentici și în același timp români cu deschidere spre a învăța ceea ce este bun și la alte popoare.

10.  Permanent viu în memoria colectivă ca poet, Mihai Eminescu a fost în același timp un mare jurnalist, publicistica lui fiind o adevărată enciclopedie.

11.  Mihai Eminescu a apărat adesea Biserica, spunând: ‘Cine combate Biserica și ritualele ei poate fi cosmopolit, socialist, nihilist, republican universal și orice i-o veni în minte, dar numai român nu este!’.

 

 A consemnat:

Preacucernicul Preot Niță Stefan Cătălin, Paroh al Parohiei „Sfântul Gheorghe” Prozanic

Profesor Durlan Ștefana - Școala Gimnazială “Constantin Brâncoveanu” Vasilați

0%
încărcat
Se încarcă
Identificat Control
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat Control
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...