Denia Prohodului Domnului la Parohia Prozanic

Vineri, 30 Aprilie 2021, în parohia Sfântul Gheorghe Prozanic din cadrul Protopopiatului Olteniţa, părintele paroh NIȚĂ Ștefan Cătălin a oficiat în biserica parohială, Denia Prohodului Domnului.

Denia Prohodului Domnului cuprinde o serie de cântări sau imne, împărțite în trei stări, inegale ca număr de strofe. Aceste cântări exprimă durerea pentru răstignirea și moartea Mântuitorului. Alcătuirea Prohodului este atribuită imnografului bizantin Iosif Studitul. În țara noastră, această slujbă a fost tipărită pentru prima oară la Buzău, în anul 1836.

La finalul slujbei, părintele Niță Ștefan Cătălin a adresat celor prezenți un cuvânt de învățătură despre semnificațiile duhovnicești ale slujbei Prohodului:

1.      Slujba Prohodului Domnului din seara aceasta ne-a arătat în primul rând că răstignirea şi moartea Mântuitorului nostru Iisus Hristos, deşi s-au petrecut în grabă din pricina apropierii Paştilor iudeilor este un eveniment cosmic aşa cum a fost şi Naşterea Sa în Betleemul Iudeii.

2.      În al doilea rând, prin slujba Prohodului, prin cântările acestea atât de sensibile şi afectuoase prin care noi mărturisim recunoştinţa noastră pentru Jertfa Mântuitorului de pe Cruce primită de bunăvoie pentru mântuirea noastră, ne întrebăm împreună cu imnograful cum a fost posibil să se coboare la moarte Cel ce este fără de moarte.

La sfârșitul Doxologiei, a avut loc tradiționala procesiune în jurul bisericii parohiale care simbolizează ducerea către mormânt a Mântuitorului. Au fost patru opriri și la fiecare oprire a fost rostită o ectenie. După procesiune, toți credincioșii prezenți au trecut pe sub Sfântul Epitaf, la intrarea în lăcașul de cult. Apoi, Sfântul Epitaf a fost așezat pe Sfânta Masă cântându-se troparul „Iosif cel cu bun chip…”.

 

 A consemnat:

Preacucernicul Preot Niță Stefan Cătălin,

Paroh al Parohiei „Sfântul Gheorghe” Prozanic


0%
încărcat
Se încarcă
Identificat Control
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat Control
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...