Duminică 22 august 2021. Conferință ON LINE Biserica – familia românilor de pretutindeni. Proiectul de comunicare și schimb de experiențe „România în identitate și vers”

Anul 2021 a fost proclamat în Patriarhia Română, Anul omagial al pastorației românilor din afara României şi Anul comemorativ al celor adormiți în Domnul; valoarea liturgică și culturală a cimitirelor. Între manifestările culturale şi educaţionale, programate cu prilejul anului omagial şi comemorativ, Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, organizează Concursul Național Catehetic Biserica – familia românilor de pretutindeni, desfăşurat în eparhia noastră cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor.

În acest sens în perioada ianuarie – august 2021, parohia Sfântul Gheorghe Prozanic din cadrul Protopopiatului Olteniţa, Episcopia Sloboziei și Călărașilor a derulat o serie de activități în cadrul proiectului de comunicare și schimb de experiențe România în identitate și vers”, debutat în data de 15 ianuarie 2021, care face parte din Concursul Național Catehetic Biserica – familia românilor de pretutindeni.

Echipa de proiect a fost coordonată de părintele paroh Niță Ștefan Cătălin, alături de cadrele didactice ale Școlii Gimnaziale „Constantin Brâncoveanu” din Vasilați, județul Călărași și ale partenerilor: Parohia Sfântul Longhin Sutașul din cadrul Protopopiatului Emilia Romagna II, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei păstorită de părintele Marian George, Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” din Drăgășani, județul Vâlcea și Liceul Teoretic din Măciuca, județul Vâlcea.

S-a urmărit crearea unei punți de legătură între grupul catehetic al parohiei noastre, grupul de copii și tineret din localitățile Drăgășani și Măciuca din județul Vâlcea și români plecați peste hotare, precum și încurajarea și susținerea familiilor din comunitate care duc o viață creștină autentică.

Între activitățile desfășurate s-au numărat:

·      înfrățirea cu Parohia Sfântul Longhin Sutașul din cadrul Protopopiatului Emilia Romagna II, Episcopia Ortodoxă Română a Italiei păstorită de părintele Marian George;

·      realizarea legăturii, prin intermediul internetului, între grupul catehetic al parohiei noastre, grupul de copii și tineret din localitățile Drăgășani și Măciuca din județul Vâlcea și grupuri de copii din diaspora , în cadrul următoarelor activități: Mihai Eminescu prin suflet copil”, „În Unire stă–nfrățirea!”, „Panduri suntem și noi!”, Caragiale în actualitate…”, E primăvară iar…”, „Postul Sfintelor Paști . Învățături teoretice și practice” și „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, Purtătorul de Biruință, „Învierea Domnului. Tradiții creștine românești la cea mai mare sărbătoare a creștinătății!”, „Ziua Mondială a Mediului șiZiua Internațională a Iei”, „Sfântul Slăvitul Proroc Ilie Tesviteanul” și „Ziua Internațională a Prieteniei”, „Adormirea Maicii Domnului. Semnificația postului și a sărbătorii”;

·      acțiuni de socializare, care au avut drept reprezentanți, persoane vârsnice şi cu dizabilităţi, găzduite la Moşia Bunicilor, un “centru rezidenţial asistat” din comuna Vasilați, județul Călărași. Aceste tip de activități au realizat punţi de legătură între cele două lumi diferite (copilăria – tinerețea şi bătrâneţea), au adus „un strop” de mângâiere sufletească prin apropierea unora de alții şi o petrecere a timpului cât mai plăcut.

 Având în vedere cele menționate mai sus, în Duminica migranţilor români (prima duminică de după Adormirea Maicii Domnului), 22 august 2021:

·         Parohia Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Prozanic, Protopopiatul Oltenița, Episcopia Sloboziei și Călărașilor,

·         Fundația Preoteasa Elena a Parohiei Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Prozanic,

·         Parohia Sfântul Longhin Sutașul Meldola. Protopopiatul Emilia Romagna II.

       Episcopia Ortodoxă Română a Italiei,

·         Școala Gimnazială „Nicolae Bălcescu” din Drăgășani, județul Vâlcea,

·         Liceul Teoretic din Măciuca, județul Vâlcea.


Organizează evenimentul Conferința  ON LINE  „Biserica – familia românilor de pretutindeni”, ca o încununare a tuturor activităților organizate în cadrul proiectului de comunicare și schimb de experiențe România în identitate și vers”, debutat în data de 15 ianuarie 2021, care face parte din Concursul Național Catehetic Biserica – familia românilor de pretutindeni.

 

În cadrul conferinței se va viziona filmul:

România în identitate și vers. Retrospectivă Ianuarie – August 2021

 

Participanți:

·         elevi ai Școlii Gimnaziale „Nicolae Bălcescu” din Drăgășani, județul Vâlcea, coordonați de doamna profesor Ciobanu Valentina, specialitatea limba și literatura română,

·         elevi ai Liceului Teoretic din Măciuca, județul Vâlcea, coordonați de doamna profesor Popescu Anne Mari Luiza, specialitatea limba franceză,

·         elevi ai grupului de copii și tineret „Preoteasa Elena” a Parohiei Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Prozanic, coordonați de părintele Niță Ștefan Cătălin,

·         elevi ai grupului de cateheză al Parohiei Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Prozanic, coordonați de doamna profesor  Durlan Ștefana, specialitatea religie, de la Școala Gimnazială „Constantin Brâncoveanu” din Vasilați, județul Călărași.

·         invitați.

 

 

Conferința  ON LINE „Biserica – familia românilor de pretutindeni”, va fi difuzată în direct prin GOOGLE  MEET, din locațiile partenerilor (link-ul transmisiei în direct va fi disponibil pe site-ul parohiei  Sfântul Mare Mucenic Gheorghe Prozanic - https://parohiaprozanic.ro/, și pe conturile de facebook și WhatsApp ale partenerilor și participanților).

 

 

A consemnat:

Preacucernicul Preot Niță Stefan Cătălin

Paroh al Parohiei „Sfântul Gheorghe” Prozanic0%
încărcat
Se încarcă
Identificat Control
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat Control
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...