Anul 2022 a fost proclamat în Patriarhia Română, Anul omagial al rugăciunii în viața Bisericii și a creștinului și Anul comemorativ al sfinților isihaști Simeon Noul Teolog, Grigore Palama și Paisie de la Neamț. Între manifestările culturale şi educaţionale, programate cu prilejul anului omagial şi comemorativ, Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, organizează Concursul Național Catehetic „Rugăciunea în viața mea”, desfăşurat în eparhia noastră cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor.
Concursul își propune să cultive relaţia de comuniune a omului cu Dumnezeu şi cu aproapele prin rugăciune, accentuând rolul şi necesitatea acesteia în viaţa Bisericii şi a credincioşilor.
În acest sens miercuri, 02 februarie 2022 în parohia Sfântul Gheorghe Prozanic din cadrul Protopopiatului Olteniţa, Episcopia Sloboziei și Călărașilor a avut loc în cadrul Concursului Național Catehetic „Rugăciunea în viața mea”, activitatea în sistem on line: Colțul de rugăciune din secțiunea Activități ale grupului catehetic a proiectului coordonat de părintele Niță Ștefan Cătălin.
„Cum arată locul de rugăciune de acasă?”, a fost întrebarea adresată participanților.
Din răspunsurile date s-a evidențiat faptul că nu putem avea în casele noastre un altar precum cel din biserică! Însă putem avea un locșor al nostru în intimitatea casei sau, chiar, câte un colțișor în fiecare cameră pe care să îl amenajăm ca un loc de rugăciune.
Participanții și-au împărtășit imagini, fotografii și exemple de amenajare ale colțurilor de rugăciune de acasă.
Colțul pentru rugăciune este de obicei într-un loc mai ferit din casă, în partea de răsărit, în jurul unei icoane. Este un fel de altar unde se păstrează toate lucrurile sfințite din casă: aghiasma mare, apa sfințită de la sfeștanie, anafora, tămâia, lumânările, busuiocul, salcia sau frunza de nuc aduse de la biserică de Florii sau de Rusalii.
Locul de rugăciune se mai poate amenaja ca un fel de dulap de colț sau de perete, deschis, unde se poate pune icoana și toate celelalte. Tot aici trebuie să avem o măsuță mică sau un analog mic (ca cel de la biserică pe care se citește Sfânta Evanghelie), pe care vom pune cartea sau cărțile noastre de rugăciune.
Activitatea în sistem on line: Colțul de rugăciune, a fost una constructivă, în sensul că, fiecare am încurajat ideea de existență în fiecare casă a unui loc dedicat lui Dumnezeu, un loc unde știm că ne putem retrage din toate cele ale lumii, și ne putem ruga în liniște lui Dumnezeu, locul nostru intim de întâlnire cu Dumnezeu, cu Maica Domnului și cu sfinții, adică Colțul nostru de rugăciune.
A consemnat:
Preacucernicul Preot Niță Stefan Cătălin,
Paroh al Parohiei „Sfântul Gheorghe” Prozanic