Tradiții de la bunici pentru nepoți. Liant de comunicare între generații

Anul 2023 a fost proclamat în Patriarhia Română, Anul omagial al pastorației persoanelor vârstnice și Anul comemorativ al imnografilor și cântăreților bisericești (psalți).

Între manifestările culturale şi educaţionale, programate cu prilejul anului omagial şi comemorativ, Sectorul teologic-educațional al Patriarhiei Române, organizează Concursul Național Catehetic „Tinerii şi vârstnicii să laude numele Domnului”, desfăşurat în eparhia noastră cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor.

Concursul își propune să evidențieze rolul, importanța și necesitatea comuniunii dintre oameni, promovând dialogul între generații, colaborarea şi fapta izvorâtă din iubire şi credinţă.

În acest sens duminică, 26 februarie 2023 în parohia Sfântul Gheorghe Prozanic din cadrul Protopopiatului Olteniţa, Episcopia Sloboziei și Călărașilor a avut loc în cadrul Concursului Național Catehetic „Tinerii şi vârstnicii să laude numele Domnului”, activitatea: Tradiții de la bunici pentru nepoți. Liant de comunicare între generații”, din secțiunea Activități ale grupului catehetic a proiectului coordonat de părintele Niță Ștefan Cătălin.

Copii, părinți, bunici, profesori, învățători și invitați de seamă: doamna profesor Amalia Eftimie – specialitea limba și literatura română, director al Liceului Tehnologic „Ion Ghica” din Oltenița și doamna Maria Ichim – inginer, doctor în biochimie, au participat în sistem ON-LINE la activitatea Tradiții de la bunici pentru nepoți. Liant de comunicare între generații”.

În cadrul activității, cei ajunși la vârsta înțelepciunii (bunicii), au transmis „celor înțelepți de mâine”(tânăra  generație) din tradițiile și obiceiurile ce marchează sfârșitul iernii și începutul primăverii, din care amintim :

- Sărbătoarea iubirii la Români, Dragobetele - deschizător al primăverii, în tradiția populară, se spune că Dragobetele era întocmai fiul babei Dochia și era reprezentat ca un tânăr chipeș, voinic și extrem de iubăreț care influența în bine viața celor pe care îi întâlnea. În popor se spune, că tinerii în această zi trebuie să bea ceai din crenguțe de vișin și să mănânce turte cu șulfă sau trăsniţei (din semințe de cînepă pisate), ca să aibă parte de dragoste în timpul anului.

- Sărbătoarea Mărțișorului, triumful primăverii asupra iernii. Obiectul cu șnur alb și roșu, fiind un simbol al reînnoirii timpului și al renașterii naturii, iniţial, mărţişorul era o monedă din aur sau din argint, la care se ataşa o sfoară făcută din doua fire răsucite (unul roşu şi altul alb). Mai mult, există credinţa, conform căreia, această amuletă aduce noroc şi fericire. Tradiţia spune că mărţişorul trebuie legat la răsăritul soarelui, în prima zi a lunii martie. El se poartă de la 1 martie până când se arată primăvara, se aude cucul cântând, până înfloresc cireşii ori trandafirii, până vin berzele sau rândunelele.

- Ziua femeii, 8 martie fiind asociată cu primăvara, legată simbolic de flori. Laleaua este considerată floarea purtătoare de noroc care trebuie oferită în această zi femeilor, ea reprezintă primăvara și gingășia,

- Ziua Sfinților 40 de Mucenici, pe 9 martie unde conform tradițiilor toate gospodinele pregătesc mucenici care sunt o prăjitură, cu miez de nuca și miere sau un aluat în forma cifrei 8, fiert în apă, cu mirodenii și nucă. Acești mucenici sunt împărțiți rudelor, vecinilor , oamenilor sărmani, pentru pomenirea celor morți dar și pentru recolte bogate.

Tânăra generație, și-a adus aportul lor la activitate prin: cântece, poezii, prezentări Power Point, documentare. În finalul activității, părintele Niță Ștefan Cătălin a adus un cuvânt de mulțumire tuturor participanților la activitatea  Tradiții de la bunici pentru nepoți. Liant de comunicare între generații”.

Activitatea Tradiții de la bunici pentru nepoți. Liant de comunicare între generații”, și-a propus ca cei ajunși la vârsta înțelepciunii să transmită celor mai tineri din tradițiile, obiceiurile și datinile prilejuite de venirea primăverii.

Programul activității Tradiții de la bunici pentru nepoți. Liant de comunicare între generații” a fost susținut de:

A consemnat:

Preacucernicul Preot Niță Stefan Cătălin,

Paroh al Parohiei „Sfântul Gheorghe” Prozanic

0%
încărcat
Se încarcă
Identificat Control
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat Control
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...