Concursul Național Catehetic „Hristos – Cuvântul care vindecă” în Parohia Prozanic: Lectura este „medicaţia” care se se poate administra pe termen îndelungat şi nu are efecte secundare

Începând din anul 2022, România are o Zi Națională a Lecturii! Într-o țară în care sub 10% dintre cetățeni cumpără o carte pe an, rolul școlii devine esențial în a cultiva o activitate aparent desuetă, lectura, ca preocupare menită să ne salveze dintr-un univers superficial, un univers în care dăm click fără a decide. Lectura construiește legături profunde și statornice în mințile tuturor, fie copii sau adulți.

A fost aleasă această dată (15 februarie) pentru că este ziua în care s-au născut două personalități culturale de seamă ale României, care au jucat un rol important în dezvoltarea educației românești: politicianul și criticul literar Titu Maiorescu, care a fost și fondatorul societății literare Junimea, și Spiru Haret — un renumit matematician și ministru al Educației, renumit pentru dezvoltarea sistemului educațional modern al țării noastre.

Astfel, în contextul Zilei Naționale a Lecturii, de pe 15 februarie și în cadrul Concursului Național Catehetic „Hristos – Cuvântul care vindecă”, secțiunea Activități ale grupului catehetic a proiectului coordonat de părintele Niță Ștefan Cătălin, în parohia Sfântul Gheorghe Prozanic din cadrul Protopopiatului Olteniţa, Episcopia Sloboziei și Călărașilor au debutat duminică, 04 februarie 2024, întâlnirile Clubului de lectură „Lectura este „medicaţia” care se se poate administra pe termen îndelungat şi nu are efecte secundare”.

În deschiderea întâlnirii Clubului de lectură, părintele Niță Ștefan Cătălin le-a vorbit copiilor prezenți, despre inportanța lecturii în viața noastră, despre lectura rugăciunii și despre cultura dobândită prin aceasta despre Dumnezeu și Biserica Sa. De asemenea, le-a fost explicat copiilor prezenți faptul că lecturarea textelor biblice îmbogățește mintea și sufletul de cunoașterea lui Dumnezeu, cunoaștere ce pleacă de la voința omului și se concretizează prin rugăciunea neîncetată. Ca semn al prețuirii pe care Biserica o arată față de cei mai mici dintre credincioșii ei, au fost împărțite copiilor prezenți cărți și reviste cu caracter religios.

A urmat apoi, o serie de activități de încurajare a cititului și de stimulare a interesului pentru carte în rândul elevilor, pregătite de către părintele Niță Ștefan Cătălin și de doamna profesor Durlan Ștefana – specialitatea religie ortodoxă, cadru didactic al Școlii Gimnaziale Constantin Brâncoveanu din Vasilați: lectura unor pasaje preferate din cărți și reviste cu caracter religios, poezii, citirea unor fragmente din operele unor scriitori și poeți români, prezentarea cărții preferate și alte activități creative.

În final, părintele Niță Ștefan Cătălin, a mulțumit tuturor pentru participarea la Clubul de lectură „ Lectura este „medicaţia” care se se poate administra pe termen îndelungat şi nu are efecte secundare”, care ne-a oferit un prilej bun să reiterăm importanța cărților în viața noastră și să inițiem împreună obiceiuri de lectură, atât de necesare pentru toți. Să nu uităm că fiecare zi este potrivită pentru a descoperi o carte. Copiii, tinerii și adulții au nevoie de rutina lecturii pentru a se bucura de beneficiile ei.

A consemnat:

Preacucernicul Preot Niță Stefan Cătălin,

Paroh al Parohiei „Sfântul Gheorghe” Prozanic

0%
încărcat
Se încarcă
Identificat Control
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat Control
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...