Concursul Național Catehetic „Hristos – Cuvântul care vindecă” în Parohia Prozanic: Lansare și prezentare de carte în Parohia Prozanic

În multitudinea de activități desfășurate duminică 11 februarie 2024,  în parohia Sfântul Gheorghe Prozanic din cadrul Protopopiatului Olteniţa, Episcopia Sloboziei și Călărașilor, cu prilejul manifestărilor dedicate Zilei Naționale a Lecturii, sărbătorită în fiecare an pe 15 februarie, un eveniment deosebit l-a constituit lansarea și prezentarea cărții „Părintele Ioan Popa. Preot Iconom Stavrofor”, purtând semnătura profesorului Dan Nicolae Constantinescu, ce a desfășurat o activitate remarcabilă în slujba Școlii Gimnaziale „Constantin Brâncoveanu” din comuna Vasilați, județul Călărași, timp de peste 25 de ani, atât ca director cât și ca profesor al disciplinei Limba și literatura română.

Autorul cărții, profesorul Dan Nicolae Constantinescu, a ținut să-și îndeplinească această datorie față de socrul său, părintele Ioan Popa, după o trudă de durată în ani, adunând la un loc informațiile pe care le-a considerat importante și necesare, într-un astfel de demers.

Trebuie amintit faptul că în anul 2019, cu arhiereasca binecuvântare a Preasfinţitului Părinte Vincenţiu, Episcopul Sloboziei şi Călăraşilor, domnul profesor Dan Nicolae Constantinescu împreună cu părintele Niță Ștefan Cătălin, au scos de sub tipar o carte închinată părintelui său: „Părintele Dumitru Constantinescu al Parohiei Prozanic”.

Prezentarea cărții „Părintele Ioan Popa. Preot Iconom Stavrofor” a fost realizată de părintele Niță Ștefan Cătălin, paroh al parohiei Sfântul Gheorghe Prozanic și de doamna Ștefana Durlan – profesor de religie la Școala Gimnazială „Constantin Brâncoveanu” Vasilați.

Lucrarea purtând semnătura profesorului Dan Nicolae Constantinescu, este o încercare modestă de a reconstituii, în mică parte, biografia părintelui ortodox, Ioan Popa.

Imboldul care l-a determinat pe autorul cărții să se așeze la masa de scris, a fost dorința de a păstra vie amintirea unui stăruitor și devotat slujitor al Bisericii creștine ortodoxe în vremurile vitrege credinței strămoșești. Acestei dorințe i s-a adăugat chemarea tacită a teancului de documente descoperite după foarte mulți ani, care au fost păstrate cu sfințenie de fiica sa, Gabriela – Valeria, mărturii oficiale ale devenirii părintelui său de la condiția de fiu al unui țăran din zona Blajului și până la misiunea sacră de fiu al altarului.

Cartea „Părintele Ioan Popa. Preot Iconom Stavrofor”, purtând semnătura profesorului Dan Nicolae Constantinescu, scrisă într-un limbaj accesibil, cu dăruire, acribie și talent, bine structurată și mai ales documentată, scoate la lumină, dragostea pentru scris, pentru carte, pentru lectură, pentru socializare.

A consemnat:

Preacucernicul Preot Niță Stefan Cătălin,

Paroh al Parohiei „Sfântul Gheorghe” Prozanic

0%
încărcat
Se încarcă
Identificat Control
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat Control
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...
Identificat...