Anul 2025 a fost proclamat în Patriarhia Română, Anul omagial al Centenarului Patriarhiei Române și Anul comemorativ al duhovnicilor și mărturisitorilor ortodocși români din secolul al XX-lea.
În acest sens, cu binecuvântarea Preasfințitului Părinte Vincențiu, Episcopul Sloboziei și Călărașilor, în parohia Sfântul Gheorghe Prozanic din cadrul Protopopiatului Olteniţa, a avut loc, joi 28 noiembrie 2024, debutul Concursului Național Catehetic „Mărturisirea jertfelnică a dreptei credinţe – moștenirea unui secol de Patriarhat pentru copii şi tineri”, prin activitatea: „Duhovnici și mărturisitori ortodocși români din secolul al XX-lea prin filme și documentare: Părintele protosinghel Arsenie Boca, Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop, cu cinstire în ziua de 28 noiembrie”, din secțiunea activități ale grupului catehetic a proiectului coordonat de părintele Niță Ștefan Cătălin.
Astfel, cei prezenți au urmărit documentare care au evidențiat:
copilăria,
studiile și formarea,
hirotonirea și tunderea în monahism,
urmărirea de către Securitate și arestările,
opera,
canonizarea,
celui care este considerat de unii din ucenicii săi, ca fiind cel mai mare duhovnic român al secolului al XX – lea, părintele Arsenie Boca.
În urma activității despre părintele protosinghel Arsenie Boca, Sfântul Cuvios Mărturisitor Arsenie de la Prislop, cu cinstire în ziua de 28 noiembrie, tinerii participanți și-au îmbogățit și consolidat informații despre cel supranumit „Sfântul Ardealului”:
personalitate unică, care a avut darul de a atrage mii de credincioși dornici să se împărtășească din izvorul spiritualității sale;
un sensibil pictor de biserici, care a realizat fresce de o frumusețe și o profunzime rar întâlnite;
om de cultură și un filosof al științelor și religiei, care a scris lucrări de o mare valoare teologică și morală;
a avut și o viață plină de încercări și suferințe, fiind persecutat de autoritățile comuniste, care nu puteau înțelege de unde venea acea forță excepțională de a face lumea să se adune în jurul său;
a fost arestat de mai multe ori, torturat, închis și mutat cu forța dintr-o mănăstire în alta;
a rămas neclintit în credința că Dumnezeu se află la cârma lumii și a îndurat toate aceste greutăți cu răbdare și smerenie;
personalitate unică, care atrage ca un magnet, oamenii din toate categoriile sociale, fapt ce dă importanță recunoașterii și prețuirii chipului de sfințenie ale marelui duhovnic.
În finalul activității de debut a concursului național catehetic al anului 2025, elevul Bucur Alexandru Valentin, a făcut prezentarea în fața celor prezenți a paginii de facebook: „Un secol de patriarhat. Mărturisirea jertfelnică a dreptei credinţe pentru copiii şi tinerii din Parohia Prozanic”, lansată, joi 21 noiembrie 2024.
Pagina de facebook „Un secol de patriarhat. Mărturisirea jertfelnică a dreptei credinţe pentru copiii şi tinerii din Parohia Prozanic”, va prezenta activitățile desfășurate de grupul catehetic al parohiei noastre, în cadrul proiectului și programul cadru liturgic, cultural și mediatic al anului omagial și comemorativ 2025.
A consemnat Preacucernicul Preot Niță Stefan Cătălin,
Paroh al Parohiei „Sfântul Gheorghe” Prozanic





