Ziua Naţională a Portului Tradiţional din România a fost instituită prin Legea 102/2015 și este sărbătorită în cea de-a doua duminică a lunii mai, anul acesta 11 mai 2025.
Potrivit actului normativ, marcarea acestei zile are rolul de a promova portul popular românesc, de a evidenţia valorile inestimabile pe care le reprezintă costumele tradiţionale specifice fiecărei zone.
Parohia Sfântul Gheorghe Prozanic, a sărbătorit prin Sfânta Liturghie Duminica a patra după Paști, punctând în acelaşi timp şi Ziua Națională a Portului Tradiţional din România.
Astfel, elevi ai grupului de copii și tineret „Preoteasa Elena” dar și interpreți de seamă ai cântecului popular românesc au venit îmbrăcați în straie tradiționale, amintind celor prezenți despre faptul că în această zi sărbătorim unul dintre cele mai importante elemente ale identității naționale: portul tradițional, care reprezintă una dintre cele mai importante forme de cultură ale unui popor.
De asemenea, la finalul Sfintei Liturghii, sub coordonarea părintelui paroh Niță Ștefan Cătălin, și a doamnei Durlan Ștefana, profesor pentru disciplina religie ortodoxă de la școala gimnazială „Constantin Brâncoveanu” din Vasilați a avut loc un program cultural – artistic la care au participat: grupul de copii și tineret „Preoteasa Elena” și invitați de seamă, interpreți ai cântecului popular (Elena Baltoș, Maria Ionescu Baciu, Ion Ioniță, Ionuț Gavriluță, Iulia Harabagiu, Horia Florian Vlădan și Lăcrămioara Răileanu). În încheierea programului cultural – artistic dedicat Zilei Naționale a Portului Tradiţional din România, doamna doctor inginer Ichim Maria, a prezentat credincioşilor un scurt istoric al costumului național care definește cultura românească, din ce este format costumul național și ce îl face special, specificul costumului popular în funcție de zona de proveniență.
A consemnat:
Preacucernicul Preot Niță Stefan Cătălin
Paroh al Parohiei „Sfântul Gheorghe” Prozanic









